Mennesker "snupper" eller "låner" i supermarkeder og på arbejdspladsen, og køber mistænkeligt billige "brugte" varer. Mennesket gør rask væk småtyverier, og gør hæleri, med den bedste samvittighed. Men derfor er vi IKKE dårlige mennesker, vi er blot "naturmennesker" på godt og ondt.

Svindel, tyvere og hæleri, som jo har fået nye store muligheder på Internettet, er jo ikke noget vi lærer som børn. Tværtimod hører vi tit og ofte, i hele opvæksten, at tyverier og løgne ikke må ske.

Alligevel har de fleste både en adfærd og en holdning, om hvilken vi siger "det er jo bare småting" eller "det er ikke mit ansvar" hvis varen er stjålet, "for det kan jeg jo ikke vide"!

Jo - vi ved det godt - i teorien - men den holder ikke i praksis. Det mærkelige er jo, at vores social arv prøver at få os til at være ærlige og tale sandt - men det virker åbenlyst ikke!

HVILKE årsager kan gøre, at selv en god social arv ikke medfører det ønskede resultat for os?
ÅRSAGEN ER: at set med et moderne samfunds øjne, er vi alle født som biologiske småforbrydere!

Menneskets udvikling væk fra dyrestadierne er ikke kommet langt nok endnu. Hjernen har ikke kunnet følge med i det et moderne samfunds nye krav og levemåder. På en måde er vores fordringer stadig blot en ren ønsketænkning.

For at kunne forme vores nedarvede og medfødte biologiske evner, skal der en betydeligt grundigere indlæring til. Ikke kun i teori, men i en ny og grundig form for "learning by doing"!

Som voksne kan vi vælge heldigvis i dag lære at videreudvikle os, så vi kan mestre den moral og etik, de fleste af os ønsker inderst inde. Og ikke mindst - paradoksalt nok - ønsker af andre, uden selv at mestre den. www.personlig-udvikling.dk

Din etik og din moral er alene dit eget ansvar - ikke andres!

Skribent: Allan Bansholm Nilsson
Publiceret: 10/1/2023

Copyright: Biopsykologisk Institut