"Hold op med at mærke efter i dig selv" og "Undertryk dine følelser", siger Svend Brinkmann i bestselleren "Stå fast" og ”Det, jeg gerne vil have fokus på i stedet for selvudvikling og selvrealisering, hvor det hele handler om at kigge indad, det er at få os til at kigge udad. På hinanden, på fællesskabet... ", udtaler han i et interview i Kristeligt Dagblad den 23/10/2015.

billede10Det handler imidlertid ikke om enten personlig udvikling eller fællesskab, enten selviagttagelse eller fælleskab. Det er et både og, fordi personlige kompetencer og følelsesmæssig intelligens udgør grundlaget for overhovedet at kunne skabe meningsfulde relationer og tage (et relevant) ansvar i parforholdet, familien, arbejdslivet og samfundsmæssigt.

Du skal have det godt med dig selv, før du kan have det godt med andre. Og ingen er bedre til at være sammen med andre, end de er til at være sammen med sig selv.

"En person uden indre dialog er nød til at undertrykke sider af sin egen natur og kommer derfor til at optræde hyklerisk/dobbeltmoralsk." Henrik Nordbrandt.

Svend Brinkmann skal have tak for, at han i flere sammenhænge, i forbindelse med sin kritik af positiv psykologien, har beskrevet nødvendigheden af, at vi anerkender de dårlige følelser som både legitime og brugbare. Der er fine formuleringer at hente i artiklen "Ikke rigtig glad", Berlingske den 23/11/2012.

Det er nemlig kun gennem mestring af dårlige følelser, at vi får mulighed for at forme det følelsesliv, vi ønsker, i dagligdagen, og derigennem indholdet i vores parforhold, familieliv, venskaber, arbejdsliv etc. Dette forudsætter paradoksalt nok netop optræning af den selviagttagelse, som Svend Brinkmann harcelerer imod.