Mumford3Citatet af den amerikanske videnskabsmand Lewis Mumford rummer et budskab, som mange flere forhåbentligt snart forstår dybden i - og vælger at efterleve.

Vi forventer ikke at kunne køre bil uden at have siddet i en bil og lavet begynderfejl. Vi forventer heller ikke at kunne spille golf uden at have stået på en golfbane og lavet begynderfejl. Vi forventer derimod at mestre at leve livet, uden at have lært det! Vi tænker og handler ikke som lærlinge. Vi agerer som professionelle, selvom vi er rene amatører! 

Det er et faktum, at vores evne til at lære er betinget af, at vi erkender, at der er noget vi ikke kan. Uden den erkendelse lærer vi intet, eller i bedste fald lærer vi på den ”hårde måde” og meget langsomt. Det sker præcis som Søren Kierkegaard er citeret for: livet leves forlæns - og forstås baglæns! Vi drager først vores erfaringer efter processen - i stedet for undervejs i processen. Med en klar erkendelse kan man undgå denne langsommelighed, og undgå at ”spilde sit liv”. Vi kan lære hurtigere, og mens vi er i et parforhold, opdrager vores børn og udfolder vores arbejdsliv, hvis vi har den nødvendige lærevillighed. Uden lærevillighed destruerer vi vores mulighed for at lære af vores erfaringer, mens vi er i processen.