Indenfor et hvert fag eller speciale findes en retorik, som er et nødvendigt grundlag for både at kunne forstå og kunne udøvet faget. Dette gælder naturligvis også for vores opnåelse af en emotionel intelligens. Imidlertid er det blot ganske få år siden, det er begyndt at være hverdag for os mennesker, at vi taler om vores følelser. Derfor har mange, helt naturligt, endnu et ret smalt emotionelt ordforråd - bevidst - eller for ret mange - ubevidst.
Det ordforråd vi anvender skelner desuden ikke mellem sanser og følelser. Det danske sprog indeholder nemlig ikke ord, som adskiller hvad vi sanser, og hvad vi føler. Vi bruger desværre derfor kun et begreb, nemlig FØLER, for alt, både når det handler om sanser og følelser.
Dette fravær af en retorisk detaljering forhindrer en intelligent udvikling af vores følelsesliv. Tænk i computer; hvis vi havde en mappe der blandede to basale emner sammen, ville vi da oprette en ny mappe for at adskille dem. Dette er derfor et fundamentalt vigtigt emne for overhovedet at kunne opbygge et intelligent følelsesliv, såvel kognitivt, retorisk som adfærdsmæssigt.
SANSER
Vi har 5 sanser, syns-, høre-, smags-, lugte- og MÆRKE sansen. IKKE følesans. Dette er vi nødt til at lære os selv, fordi begrebet følelser har sin helt egen dybde og bredde, vi skal lære at kende og kunne adskille og mestre retorisk. At kunne skelne de reelle følelser fra, hvad kroppen mærker. Sanser og følelser skal have ”hver sin mappe” i vores hjerne.
FØLELSER
Vi har syv nedarvede drifter, vi skal opbygge et kompetent ordforråd på, samt rigtig mange andre typer af følelser der opbygges i vores sociale arv. Uden et sådant ordforråd er grundlaget slet ikke til stede for overhovedet at kunne udvikle en emotionel intelligens!
SELVTRÆNING
Nu arbejder mange jo hjemme eller har fri, og kan benytte tiden til at selv-reflektere. Læg mærke til hvornår du siger føler og hvornår du siger mærker. Når du bruger ordet føler, så vurder, om det hellere skulle være mærker, eller omvendt! Om det f.eks. er noget du ser eller hører, som vækker nogle følelser hos dig, og da hvilke følelser? Dette vil gøre dig betydeligt klogere på hvad følelsesmæssig intelligens rummer og kræver. Det er samtidig en træning i øget bevidsthed.
Gør vi ikke dette, kan vi gå til alle de forskellige kurser vil, men, så holder det vi lærte kun et par uger bagefter. Den nødvendige kognitive og retorisk indlæring er ikke sket. Det er det samme, som at bede mig om at reparere en symaskine, som jeg ikke kender hverken delene eller ord for, hvad de hedder.
Vi bruger ofte ordene i flæng, f.eks. en sætning som "jeg kan mærke på dig", selvom vi ikke rører ved hinanden, og står flere meter væk. Du tænker måske nu, at det betyder da ikke så meget, for de forstår jo godt, hvad jeg mener. Er du nu også sikker på det? Misforståelser er der jo nok af i her verden! Men det er jo helt op til dig, om du vil vælge en autentisk retorik, eller ord som hele tiden skal fortolkes, med god mulighed for fejlfortolkninger. Det er i hvert fald vigtigt for din egen hjernes udvikling.
Biopsykologi er IKKE hvordan vi kommunikerer med andre, men er hvordan vi "kommunikerer med os selv"! Hvordan vi tænker og taler om, og med, os selv, og dermed handler!
Hvordan vores tale og adfærd bliver, som følge af såvel gode tankeprocesser, som af dårlige.
Hvad der er skabt i biologisk arv og i social arv, til den person vi er, specielt det vi er ubevidste om!
Skribent: Allan Bansholm Nilsson
Publiceret: 10/3/2023
Copyright: Biopsykologisk Institut