• Han ved mere om menneskets psykologi end de fleste - og han er nået frem til en ubekvem sandhed. Berlingske, 23/4/2022

    ”Vi undlader at gribe ind (tage ansvar, red.). Bare for ikke selv at tabe ansigt (blive gjort ansvarlig, be/dømt og risikere ydmygelse og udstødelse, red.). Man kigger på #metoo-skandalerne og peger fingre ad dem, der ikke greb ind, men man ser bare, hvordan mennesker er. Der er ikke noget i vejen med dem, der ikke greb ind. De reagerer, som mennesker gør.”

    ”Vi er parate til at hade og diskriminere dem, der ikke er en del af vores egen gruppe...”
  • Diktatorfælden. Weekendavisen, 5/4/2022

    ”Det er svært at undslippe den indflydelse, magt ser ud til have på vores hjerner... Vi render stadig rundt med reaktionsmønstre, der ikke har udviklet sig i flere hundrede tusinde år... Vores stenalderhjerner får os til at give magt til alle de forkerte mennesker, nemlig mænd - og gerne de mest højlydte af slagsen.”

  • Sådan styrer dit indre menneskedyr hvad du tænker, føler og jagter i livet. Politiken, 18/7/2020

    ”Vi overlever jo gennem hinanden. Så også offervilje er der selekteret for. De flokke (klaner, red.), vores forfædre samledes i på den afrikanske savanne, bestod typisk af 60-70 individer. Blev de flere, delte gruppen sig. Og i sådan en stamme rygtes det hurtigt, hvis nogen pjækker fra de fælles opgaver eller på anden vis snyder. Og så bliver det påtalt og sanktioneret... Det er nu ikke alle mennesker, vi er lige parate til at ofre os for. Vores egne slægtninge og allierede kommer først. Dernæst følger resten af stammen. Og så er der dem fra andre stammer, som måske bare er ude efter vores mad, vores mage eller territorium, og som vi derfor møder med et vist forbehold.”

    ”I det moderne massesamfund er det lettere ustraffet at unddrage sig pligter og snyde sig til fordele, fordi vi sjældnere møder de samme mennesker igen og igen. Men uroen for at blive opdaget og straffet sidder fortsat i os. Hvilket eksempelvis afslører sig, når man i sociale sammenhænge stiller en kasse øl frem, hvor man frit kan tage og bare lige selv skal huske at læge 10 kroner. Og den slags selvadministrerede ølregnskaber går jo aldrig op! Men maler man et par øjne over pengekassen, sker der noget. Så stemmer regnskabet pludselig bedre. Vi bliver mindet om, at der kunne være nogen, der så, hvad vi gør. Og alene det i et øjeblik at træde ud af sit personlige begær og se situationen fra fællesskabets vinkel får os altså til at snyde mindre. En finte, som måske allerede indgår i et andet ølregnskab. Det helt store. I hvert fald tyder noget på, at det har den samme effekt på religiøse menneskers adfærd, at de tror, at en alvidende og dømmende gud holder øje med dem.”

  • Du er et politisk dyr. Berlingske, 31/10/2015

    ”Vores politiske holdninger er produkter af et kompliceret sæt fysiologiske og psykologiske systemer. Disse systemer er forskelligt indrettet fra person til person på grund af gener, opvækstbetingelser, fysiologi og meget mere. Det handler ikke om rationelle argumenter...”

    ”I dag ved vi, at urmenneskene jagede i flok (gruppe, red.). De uheldige jægere og de syge og gamle hjemme i grotten måtte forlade sig på, at jægerne var indstillet på at dele ud af kødlunserne, når de kom slæbende hjem med det nedlagte bytte. Den ligelige delen af flokkens (klanens, red.) goder skete ikke ud fra en biologisk installeret blødsødenhed. En sådan besidder vi ikke. Motivationen til at dele var snarere kølig beregning: Jeg deler nu, fordi jeg så kan forvente at få hjælp, når jeg selv kommer i nød.”

    ”I menneskelignende abeflokke har forskere iagttaget en hård, intern justits og medfødt retfærdighedssans. Diktatorer, snydepelse og snyltere tolereres ikke, men må med tiden slæbe sig sårede og blødende væk fra flokken, mens nytilkommende hanner og hunner tilraner sig magten.”

  • Mød monsteret bag Se og Hør-skandalen. Politiken, 5/5/2014

    ”Selv blandt de store aber kommer al status i flokken af fysisk styrke, truslen om vold. Kun mennesker kan stige til vejrs på anden vis, nemlig ved sit omdømme. Og ifølge en teori vil ethvert menneske, der udviser et træk, som fremmer dets chance for reproduktion, blive efterlignet af andre. Det er derfor, vi fedter for folk med høj status. Så de tolererer vores tilstedeværelse længe nok til, at vi kan aflure deres tricks."

    "Vi ser nu ikke altid op til vores kendisser. Vi foragter dem også. Og oplever faktisk en endnu større belønning i hjernen, når vi følger deres fald. Sådan var det på savannen. Og sådan er det i det moderne medielandskab. Det har altid været en udsøgt fornøjelse og giver personlig oprejsning at se alfaerne dale ned i øjenhøjde.”


  • Stenalderhjernen styrer vores holdninger. Berlingske, 13/12/2013Berlingske, 13/12/2013

    ”Vi er meget mere primitive, end vi forventer. En stribe nye forskningsresultater tyder på, at vi i høj grad er styret af vores fortid, når vi former vores politiske holdninger. Menneskets psykologi i dag er nemlig stort set den samme som vores forfædres på den østafrikanske savanne, og når vi forholder os til politik, så er vi stadig styret af stenalderpsykologi.”

    ”På samme måde som fisk er skabt til at svømme i vand, og fugle er skabt til at flyve i luft, er mennesket skabt til at navigere i sociale sammenhænge, til at etablere samarbejde med andre og til at indgå i grupper og forholde os til, hvordan vi fordeler ressourcerne i de grupper. Vi er altså biologiske væsner, der er bygget til at håndtere politik... Hvem er med i vores gruppe? Hvem er udenfor vores gruppe? Hvordan skal vi dele ressourcerne i gruppen, og hvad skal vi gøre ved dem, der bryder normerne?”


  • Magt ændrer hjernen. Videnskab.dk, 19/8/2013

    ”Selv den mindste smule magt kan ændre en person. Du har sikkert selv oplevet det. Nogen får en forfremmelse eller en smule berømmelse, og pludselig er de lige lidt mindre venlige over for folk, som er ’under’ dem… Magt ændrede bogstaveligt talt folks evne til at relatere til deres medmennesker.”

  • Der er ikke den store forskel på de magtkampe, der udspiller sig i abeburet i Zoo og på landets rådhuse. Jyllands-Posten, 28/10/2009

    ”Mennesket er den eneste art, der kan erkende og forholde sig til sociale relationer mellem to andre individer i flokken. Den viden gør os i stand til at agere langt mere udspekuleret end andre dyr. Vi kan udnytte vores viden om andre menneskers sociale relationer i et magtspil, der er langt mere subtilt end det, der f.eks. foregår hos chimpanserne, hvor den fysiske magtudøvelse fylder meget.”

Udtalelse

  • At gennemføre uddannelsen på Coach & Psykoterapeut Skolen har uden tvivl været blandt de bedste beslutninger i mit liv. Fagligheden blandt skolens lærere er på et yderst højt niveau, og herigennem har jeg tilegnet mig nogle brugbare værktøjer, som jeg både kan anvende i min egen videre udvikling samt i mit klientarbejde. Derudover arbejdes der gennem alle 4 år med ens egen selvudviklingsproces. Dette har gjort, at jeg har opnået en langt større livskvalitet, end jeg turde drømme om inden jeg startede på skolen, hvilket jeg er så taknemmelig og glad for. Jeg vil varmt anbefale skolen til dem, der ønsker en psykoterapeutisk uddannelse, hvor fagligheden er i top! Julie Hocheim