Dit liv følger lige nu nogle spor, du ikke selv har lagt. Du tror, at det er dig der bestemmer, hvordan dit liv skal udvikle sig, men virkeligheden er en anden. Du har langt mindre indflydelse, end du tror. Det er ikke fordi, der er noget galt med dig, men fordi det er vores natur at gøre, hvad andre har lært os. 

Inspirationen til dette indlæg er Morten Albæks bog: ”Ét liv, én tid, ét menneske”. Med undertitlen: ”Hvordan vi glemte at leve et meningsfuldt liv”. I bogen konkluderer han bl.a.: ”Vi skal skynde os som ind i helvede. Ingen ved helt hvorfor. Mens teknologien buldrer afsted, får vi det mentalt dårligere og dårligere. Vi er ved at tabe meningen med livet.”

Hvordan kan det være, at vi er kommet så langt ud? Svaret er i virkeligheden ret enkelt: Vi har ingen indflydelse over vores adfærd – vi kan ikke styre, det vi gør. Hvis vi havde indflydelse over os selv, ville 500.000 danskere så føle sig udbrændte pga. stress? Ville 51% af danskere være moderat til svært overvægtige? Ville 46,75% have været igennem en skilsmisse? Ville 14.000 personer om året dø for tidligt alene på grund af rygning?

Veteranbil 3Enten er rigtig mange drevet af et ønske om at dø, eller også er forklaringen, at vi ikke har indflydelse over os selv, og det vi gør. Vi lever vores liv, som de børn der kører veteranbiler i Tivoli. Vi har fat i rattet på bilen, og vi tror, at det er os der styrer. Men virkeligheden er, at den bil vi sidder i, kører af spor som allerede er lagt. Vi kan dreje nok så meget på rattet, vi kommer igen og igen forbi den samme destination.

Hvis du kender til at skifte chef, arbejdsplads eller partner i håb om at dit liv vil blive bedre, men venter du stadig på forbedringen, så ved du, hvad jeg taler om. Hvilke destinationer kører dit liv forbi igen og igen?

Kan du nikke genkendende til ovenstående, så bare rolig, det er ikke dig, der er noget galt med. Vi mennesker er fra naturens side skabt til vaner og ikke til at leve et liv med indflydelse og mening. Det er hjernen der styrer vores adfærd. 99% af alt, hvad der foregår i hjernen, er ubevidst. Det er rigtig smart i mange sammenhænge. Grundlæggende er det smarte, at når først vi har lært noget, så kan vi gøre det uden at tænke over det. Til gengæld er vores bevidsthed begrænset. Faktisk så begrænset at vi mennesker kun kan være opmærksom på eller bevidst om 1 ting ad gangen.

En væsentlig pointe er at forstå hjernens ”arbejdsfordeling” mellem den bevidste og den ubevidste del. Hjernen fungerer nemlig sådan, at er du ikke bevidst opmærksom, vil det, være din underbevidsthed der styrer din adfærd. Fordi så stor en del af vores samlede bevidsthed er ubevidst, og fordi bevidsthed kræver energi, så foretrækker hjernen at køre på det ”ubevidste program”. Det er i denne hjernefunktion, det reelle dilemma ligger. Er du ubevidst, vil du gøre, som du altid har gjort, uden indflydelse. Sker det, vil dit liv følge ”de samme spor” igen og igen.

Tilbage til veteranbilerne i Tivoli. Hvordan og hvem har lagt de spor, vores liv følger? Det korte svar er, at vi mennesker fødes hjælpeløse og dybt afhængige af andre. Hjernen lærer ved at kopiere og tilpasse os til andre. Alt, hvad du har lært og kan i dag, er noget, du enten har set, hørt eller mærket på din krop. Det er særligt dine forældres og evt. andre omsorgspersoners adfærd, der har haft indflydelse på, hvad du kan i dag. Det er vores natur at gøre det, andre har lært os at gøre. 

Men hvilket liv får vi, hvis vores liv bliver ved med at følge de spor andre har lagt? Hvis vi ikke har lært at sig: ”Nej”, når vi ikke har tid til at løse flere opgaver? Hvis vi har lært at spise, når vi er kede af det? Hvis vi ikke har lært at samarbejde med en partner? Hvis vi ikke har lært at overholde aftaler med os selv? Hvis vi har lært, at det er mere vigtigt at lytte til andre, end til sig selv? Hvis vi ikke har lært at finde meningen med vores liv?

Så går vi ned med stress, bliver overvægtige, bliver skilt eller bliver ved med at ryge. Vi kommer til at leve vores liv i tilpasning til andre, i stedet for at leve det liv vi drømmer om.

Hvad vi hver især har lært, og hvilke spor vores liv følger, er meget forskelligt. Men uanset, så vil du resten af dit liv komme forbi de samme destinationer igen og igen, med mindre du gør noget andet, end det du plejer!

Men hvad gør jeg hvis, de skinner der er lagt for mig, ikke passer med der hvor jeg gerne vil hen? Hvordan lægger jeg nye skinner? Hvordan opnår jeg mere indflydelse? Svaret er: at gøre noget nyt. Det kræver viljestyrke. Du må beslutte dig for, om du vil have friheden til selv at bestemme, hvordan dit liv skal forme sig, eller om du vil fortsætte med at ”køre af de spor”, andre har lagt for dig?

Ikke alle har den fornødne viljestyrke. Men der er en enkel måde at finde ud af, om du har hvad der skal til. Gør følgende: Stå op en halv time før du plejer i morgen tidlig. Hvis du har viljestyrken til at stå en halv time tidligere op, uden nogen særlig grund, så har du tilstrækkelig viljestyrke til at kunne opnå fuld indflydelse på dit liv. Hvornår står du op i morgen?

trappe udvikling3

At stå tidligere op én morgen, ændrer ikke hele dit liv, men du tager et stort skridt. Hvis det lykkedes dig, at stå en halv time op før du plejer, har du ændret én vane. Kan du det, så ved jeg, at du har viljestyrke, at du evner at være bevidst, og at du evner at gøre noget nyt. Du har dermed demonstreret, at du har indflydelse over, hvornår du står op.

Kan du ændre én vane, kan du ændre mange vaner. Hvilke vaner det vil være nyttigt og værdifuldt for dig at ændre, ved kun du. Men du kan lære at bruge hjernens funktion til din fordel. Anbefalingen er, at du ændrer én vane ad gangen. Du kan gøre følgende:

  • Find en udfordring der driller
  • Beslut hvilken ny adfærd der vil løse din udfordring. 
  • Gør det, du har besluttet dig for

Bliver du ved med det, vil du målrettet og sikkert blive mere ansvarlig, mere kompetent, mentalt stærkere og opnå mere og mere indflydelse på dit liv. Har du indflydelse, har du friheden til at gøre det som betyder allermest for dig.

Skribent: Ole Bartels
Publiceret: 12/10/2018

Udtalelser

postquoteJeg kan med stolthed sige, at jeg i juni 2018 blev færdiguddannet Psykoterapeut og Master Coach fra denne skole. Coach & Psykoterapeut Skolen har en høj grad af seriøsitet og en kompromisløs faglighed. Her spildes tiden ikke og du får absolut noget for hver eneste krone, du investerer. Du får en helt unik uddannelse baseret på den biopsykologiske analysemetode. Viden om biopsykologi giver mulighed for en forståelse af hele mennesket - menneskets adfærd, måde at kommunikere på, tanker og følelsesliv. Denne indsigt og forståelse har været altafgørende for mig og åbnet op for muligheder, jeg aldrig havde drømt om i mit eget liv. Sidst, men ikke mindst, har jeg fået kompetencer til at støtte klienter i at nå deres mål og skabe det liv, de selv ønsker. Den bedste anbefaling herfra.  Malene Boyesen